PROFILEINDICATOR® – OM ORGANISATIONERS BETEENDE.

Utveckling av psykologiska verktyg.

PROFILEINDICATOR® utgör en vidareutveckling av psykologiska verktyg som undersöker individers och organisationers drivkrafter och karaktärsdrag. Genom att låta individer inom organisationen svara på frågor på ett objektivt sätt, kan vi analysera hur organisationen faktiskt beter sig i viktiga sammanhang.

Självbild, önskad image och samsyn.

Vi jämför självbild med faktiskt beteende. Skillnader och variation inom gruppen tillsammans med en analys av orsakerna, ger oss en konkret grund som alla kan förstå, diskutera och använda som bas för gemensamma beslut.

Faktabaserat beslutsunderlag.

Genom att använda data som bygger på organisationens samlade kunskap och insikter om sig själv och sin marknad, ger PROFILEINDICATOR® en faktabaserad grund för att besluta om de mer komplexa frågorna. Istället för att fastna i komplicerade och subjektiva diskussioner kan samsyn uppnås på kort tid.

Balans mellan interna förutsättningar och önskad bild.

PROFILEINDICATOR® balanserar alltså inre förutsättningar med önskad yttre bild. Hur borde vi agera för att vara framgångsrika? Hur agerar vi idag? Stämmer de båda bilderna? Vad beror skillnaderna på? Är alla överens?

Engagemang och delaktighet: PROFILEINDICATOR® som självinstruerande verktyg.

PROFILEINDICATOR® är självinstruerande och bidrar till ökat internt engagemang i strategiskt viktiga frågor. Första analys levereras direkt till varje deltagare, som ofta vill jämföra sin profil med sina kollegors profil. Spontana samtal om strategiska frågeställningar uppstår på ett naturligt sätt. Djupare manuell analys utförs när samtliga deltagare lämnat sina svar.

Samarbete och utveckling av PROFILEINDICATOR®-metoden.

PROFILEINDICATOR®-metoden vilar på ett omfattande och djupgående samarbete mellan specialister inom kommunikation, psykologi och marknadsanalys. Resultatet är ett ledningsverktyg som effektivt genererar konkreta underlag för mjuka och abstrakta frågeställningar.

Utmaningen med strategiska beslut och dess lösning.

Teamet bakom PROFILEINDICATOR® konstaterade att det finns en tendens att strategiska och avgörande beslut gällande områden som kommunikation, humankapital och företagskultur alltför frekvent och i onödan tas utan tillräcklig grund i konkret och objektiv information. Bristen på en solid gemensam förståelse inom ledningsgruppen riskerar att resultera i kontinuerliga diskussioner som tar upp onödig energi och tid.

Historia och framgångar.

Redan under tidigt 90-tal gjordes experiment med metoden, och 1995 lanserades den allra första kommersiellt använda versionen. PROFILEINDICATOR® bidrog till att kraftigt korta ner tiden för att komma till beslut, samsyn uppnåddes alltid och de handlingsplaner och strategier som baserades på underlaget höll över lång tid.

Tillvägagångssätt.

Steg 1) Två webb-enkäter besvaras av utvalda respondenter, ofta en kombination av ledning, styrelse och medarbetare. Svaren lämnas öppet eller anonymt. Tidsåtgången är ca 15 min per frågeformulär. Första analys sker automatiskt och levereras som en graf till varje deltagare.

Steg 2) När samtliga respondenter lämnat sina svar sker en analys, och en översiktlig rapport med första analys och preliminära slutsatser lämnas till beställaren.

Steg 3) Härifrån kan processen fortsätta helt internt, eller med stöd av konsult. Ett direkt möte mellan respondenter och utförare, tidsåtgång ca 2 tim. Avsikten är att ge utföraren återkoppling på preliminära slutsatser.

Steg 3) Manuell gap-analys som undersöker spridning och tendenser. Både insamlad data och återkoppling från deltagare används.

Steg 4) Direkt avstämning med beställarens ledningsgrupp. tidsåtgång ca 2 tim.

Steg 5) Sammanställning, rapportering, rekommendationer. Arbetet utgår dels från organisationens egen uppfattning om nuvarande verksamhet och agerande, dels från organisationens önskebild av verksamhet och agerande. Målet är att balansera inre förutsättningar med yttre bild och bidra till ett effektivt varumärkesarbete med hög trovärdighet.

Referenser.

Stora organisationer som Ericsson, Nokia, Telia, Silicon Graphics, Länsförsäkringar, Röda Korset, FN:s Global Compact och många andra har använt metoden med stor framgång, men också medelstora och mindre organisationer och grupper.

PROFILEINDICATOR® tillhandahålls av den internationella innovationsbyrån CIAGENCY®.